Wednesday, June 17, 2009

Vino i žito

Subotnji plan o polasku u 5 ujutro na 130-kilometarsku rutu Osijek-Vilany-Osijek isprva je omela jutarnja kiša, no s obzirom da oblaci i nisu izgledali previše zabrinjavajuće, odlučili smo poći u 7.
S obzirom da je cijelu noć padala kiša, hrvatski dio puta vodio je pomalo mokrim bentom od osječkog ZOO vrta sve do skretanja sa benta negdje južno od Majških Međa. Dio puta prema Međama dobro smo zablatili konje i ljudstvo jer zemlja još nije stigla upiti ispadanu vodu.
Nakon Majških Međa poljski putevi, kojima smo u biti i planirali cijelu rutu (bez nepotrebnih izlazaka na asfalt), odjednom postaju suhi i ostatak dana bijaše uživancija.
Prva postaja odmora uz kavicu i sendviće bijaše u Baranjskom Petrovom Selu, prije same granice sa Mađarskom. Slastičarna za koju mještani vele da ima najbolji sladoled u Hrvatskoj nosi pomalo neobično ime za ovaj dio zemlje - Dinamo.
Nakon kraćeg odmora prelazimo granicu i tada nastupa iznenađenje. Za razliku od zapuštenih i vagašima izbrazdanih poljskih puteva na hrvatskoj strani, mađarski su prava uživancija za bicikl - ravni i održavani, pa ni Križ sa svojim limexom bez prednjeg amortizera nije imao nikakve primjedbe na treskanje ruku.
Ogromna zlatna polja žita i suncokreta prate nas cijelim putem.
Nakon pitoresknog seoceta Puspokboly i farme Urmajor, dolazimo podno brda pokraj Vilanya - vinogradarskog gradića čije nasade grožđa izdašno pomaže Europska Unija i gdje hektar vinograda (jedan) dostiže i cijenu i do 100.000 eura. Tek kasnije smo vidjeli zašto... Dio puta unapred isplaniranog Google Earthom vodi nas kroz i nekim neočekivanim predjelima, poput onog tek izoranog vinograda prije samog kamenog parka kraj Vilanya. Prvi put da nosimo bicikle na leđima. No bit će toga još...
Kratki posjet kamenom parku, a potom krećemo kroz fantastično uređene vinograde, preko travnatih staza (dijelom i nosimo konje preko žice, zahvaljujući vodiču :-) i onih asfaltiranih, betonskih odvoda koji ujedno služe i kao cesta, te onih malo starijih, tko zna iz kojih vremena.
Pored skoro svake vinogradarske kućice pored samog puta stoji i tek sazrela višnja, idealan obrok za izgladnjele putnike. Brežuljkasti kraj neprestano vodi gore-dolje, a neki usponi svojom strminom čak i ne dozvoljavaju vožnju, barem nama običnim rekreativcima.
Nakon brda potrošenih kalorija i obilaska vinograda, stižemo u šareni, lijepo uređeni Vilany te na terasi obližnjeg podruma za smiješnu cijenu kušamo odlično crno vino te tamanimo ostatak sendvića pripremajući se za drugu polovicu puta, nazad ka Osijeku.
Promućurni Križ dobro je promislio planirajući rutu pa nas početak drugog dijela puta vodi sjevernom stranom brda, koja je meni osobno bila najljepši dio cijeloga puta. Travnati putevi pokraj jezera, polja kamilice, konji, labudovi, sve uređeno i pokošeno, pa biciklom možete i pored same staze, a što je najneobičnije za nas iz južnijih krajeva - nigdje opasnosti od mina.
Nakon travnatih livada, uspon na brdo iz smjera Vokanya ka Nagytotfalu vozimo asfaltom jer nismo sigurni postoji li prolaz kroz šumu, iako na satelitskim snimcima postoji. Kratak odmor uz pivo u Nagytotfalu, seocetu prepunom stabala višanja, pa dalje put lijepe naše.
Kisharsany i Nagyharsany, a potom ponovo pored ogromnih zlatnih polja sjeverno i istočno od Beremenda, dolazimo do granice sa Hrvatskom.
Na povratku odlučujemo kušati onaj čuveni sladoled u B.P.S. te se uvjeravamo da priče o najboljem slambošu i nisu daleko od istine. Zadnjim snagama ponovo prolazimo 30 kilometara odlično uređenog dravskog benta, ovaj puta bez puno odmora jer već je predvečerje pa komarci napadaju čim vozači malo odluče zastati. Tiho, koji je na bicikl nakon 10 godina sjeo tek 3 dana prije ove rute, bez problema stiže kući, u rodni Višnjevac, dok Križ i ja nastavljamo još desetak kilometara ka Osijeku. Zadnja fotka sa cilja na pješačkom mostu, a potom u krevet na zasluženi odmor. 133 kilometra je palo, sa vrlo malo lutanja, dojmovi iz Mađarske vrte se u filmu još nekoliko dana kasnije.
Svaka preporuka za ovu rutu koju može odvesti svatko tko je imalo vičan biciklu.
Cijela galerija fotki.

Ruta:

View Os - Vilany - Os 127km in a larger map

Sunday, June 7, 2009

Prekokrasni Psunj

MTB maraton koji se svake godine održava u Pakracu, bila je prilika da se isproba kraća od dvije rute, ona 31-kilometarska. Uzmemo li u obzir polazak i završetak vožnje u centru grada, tura iznosi 37 kilometara.
Prvih 10 kilometara mogli bi nazvati dosadnim usponom dijelom afaltom, a dijelom makadamom, no ono zanimljivo tek slijedi... Na 500 metara nadmorske visine, odjednom nas dočekuje divlji i strmi šumski singletrack spust do visine od kojih 350 metara, na kojem je opalo preko nekoliko maratonaca, koji kao da nagovještava što nas sve čeka kasnije. Nakon još jednog makadamskog uspona do 750 metara, slijedi onaj pravi, 5-kilometarski spust po kojem će ova staza najviše ostati u sjećanju.
Uski singletrackovi uzduž strmih i gustom šumom obraslih obronaka Psunja, drveni mostići koji preskaču potoke, kosturi kravljih glava nabijenih na štapove koji podsjećaju na predjele kojima je carevao moćni Zagor, te debela hladovina dominiraju ovim dijelom adrenalinom nabijene staze. Oni koji su očekivali da će se na ovom spustu odmoriti, teško da su bili u pravu, jer spust je vrlo raznolik, grbav i na nekim djelovima vrlo zahtjevan pa je potreban stalan oprez i koncentracija.
Još jedan strmi uspon ponovo nas makadamom vodi sa 350 na 600 metara, nakon čega slijedi još jedan, ovaj put malo lakši, ali ne manje zanimljiv spust. Ovim spustom ponovo dominiraju šumski singletrackovi, no ima tu i grbavih prijelaza preko korjenja, prekrasnih livada i slaloma kroz propupali voćnjak. Pred samim ciljem dio puta vodi preko odlično uređenog downhill parka za koji skidamo kapu dečkima iz Pakraca.
Nakon prvog dojma, u planu je svakako i jedna duža, cjelodnevna rekreativna vožnja dužom, 66-kilometarskom rutom...
Galerija MTB maraton Psunj 2009.


View MTB maraton Pakrac 2009 in a larger map