Saturday, June 13, 2015

Napokon na Trupejevo (1931m)

Napokon su se spojila 3 slobodna dana pa sam zajedno sa još dva 2 člana ravničarske "bentaške sekcije", Križom i Krešom, odlučio iskoristiti dobru prognozu na zapadu Slovenije te odvesti neke poznate rute po Karavankama, uključujući i onu nikad prežaljenu - osvajanje Trupejevog (1931m).


Prvi dan malo zagrijavanja podno sjeverne strane Mangarta i fotkanje, a drugi cjelodnevni dan rezervirali smo za projekt 4 vrha - Tromeđu (1509m), Blekovu (1629m), Trupejevo (1931m) i Srednji vrh. Jest da je ovaj zadnji "vrh" samo po imenu jer se nalazi na svega 961m, ali morali smo ga ubaciti radi reda jer klasični uspon na Vršič nakon 12 sati na biciklu jednostavno nismo više stigli odvesti.

Zadnja ekspedicija 2011. godine kada nas se šestorica uputilo ka Trupejevom nije uspjela jer je bio 9. mjesec i noć je brže pala nego sada kada su dani najduži, a imali smo i ozlijeđenih pa smo bili dovoljno trezveni i odlučili prekinuti uspon svega 2km prije Trupejevog. Sada smo tek shvatili da je bilo dobro što smo to tada odllučili jer dio puta istočno i zapadno od Trupejevog, dakle iz kojeg god smjera došli, zahtjeva dosta guranja i nošenja bicikla jer put je pješački, namjenjen prije svega planinarima.


Nakon rutinski odrađena prva dva vrha i dvije runde kod babe u Austriji na Tromeđi, koju smo platili 25 eura, krenuli smo istočno i ostali neugodno iznenađeni strmim usponima koji počinju 2km zapadno od Trupejevog gdje nije bilo šanse voziti. Dvije trećine ekipe, zbog ozljede trećeg, uspjelo se popeti i na samo Trupejevo, vrh sa čije sjeverne strane pada visoka strma litica dolje u Austriju.



Guranju ni tu nije bio kraj jer se spust usjekom Hladnika opet dobrim djelom morao gurati niz strmu šumsku pješačku stazu. Kraća ruta dobro je opisana i na Miroslavovom portalu Takeadventure.com, tako da u biti i nismo bili potpuno nespremni na ono što smo taj dan prošli.
I ne zaboravimo, odličan kraj dana u nezaobilaznoj Gostilni pri Martinu, u samom centru Kranjske Gore...



Track dan 1 podno Mangarta
Track dan 2 Karavanke
Galerija fotki (Flickr, hi-res)
Galerija fotki (FB, dan 1)
Galerija fotki (FB, dan 2)

Sunday, June 7, 2015

Opet guranac

Nakon što su domaćini iz Slatine prethodni termin utrke odgodili zbog obilnih padalina i poplava u tom dijelu Hrvatske, ovaj vikend dočekala nas je potpuno suha staza te "ugodnih" 29 stupnjeva i sparina. Kada se sve to posloži u red sa poznatim usponima, koji Slatinu, prema riječima vozača, svrstavaju u prve tri utrke Slavonske lige po težini, nije čudo da su i oni malo jači vozači neke uspone proveli pored bicikla, umjesto na njemu. No, iako teška, staza u Slatini vrlo je lijepo uređena, bez suvišnih granja i raslinja, pa bi ju u bliskoj budućnosti zasigurno bilo lijepo vidjeti i u kalendaru kupa Hrvatske.

Priču iz 2012. godine, sa najlošijim grahom ikada napravljenim na ovim prostorima, organizator još uvijek ispire iz sjećanja, ovaj puta sa odličnim roštiljem i svim dodacima koji uz njega idu. Plus pivo hlađeno u potoku, što je danas rijetkost za vidjeti.

Rezultati utrke
GPS track (3 kruga MasterB + zagrijavanje)